Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк у III кварталі здійснив 263 перевірки пунктів обміну валют

Національний банк України за липень-вересень 2019 року здійснив 263 перевірки структурних підрозділів (пунктів обміну валюти) небанківських фінансових установ (НФУ) щодо дотримання порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій.

Перевірки здійснювались у Харківській, Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Хмельницькій, Рівненській, Житомирській, Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Київській, Запорізькій, Чернівецькій областях та у місті Києві.

Серед виявлених порушень порядку здійснення валютно-обмінних операцій суттєвими були такі:

  • проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;
  • значна невідповідність обсягів готівкових коштів у касі НФУ бухгалтерським звітним документам;
  • ненадання під час перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника Національного банку.

Під час проведення перевірок легальних пунктів обміну валюти уповноваженими працівниками Національного банку в Харківській, Львівській, Івано-Франківській, Волинській, Київській областях та у місті Києві було виявлено 15 пунктів обміну валюти, які здійснювали нелегальну діяльність. Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк надіслав до правоохоронних органів.

Ефективною у IIІ кварталі 2019 року була співпраця з підрозділами захисту економіки Національної поліції України в Києві та Київській області, Львівській, Тернопільській, Житомирській, Донецькій та Івано-Франківській областях, від яких до Національного банку надійшли повідомлення про заходи, вжиті для припинення діяльності незаконних обмінних пунктів.

Дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото Національний банк публікує на своєму офіційному сайті у розділі "Незаконні пункти обміну валюти".

З інформацією про видані Національним банком генеральні ліцензії небанківським фінансовим установам можна ознайомитися на офіційному сайті Національного банку у пошуковій системі "Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)".

Також відповідно до постанови Правління НБУ від 29.12.2015 № 962 створено та діє Реєстр приміщень, в яких здійснюється ліцензована діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг, які передбачають використання готівки в національній та іноземній валютах.

Нагадаємо, Національний банк у березні 2019 року розпочав переоформлення генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій на нові ліцензії на здійснення валютних операцій згідно з Законом України "Про валюту і валютні операції". З інформацією щодо виданих небанківським установам ліцензій на здійснення валютних операцій можна ознайомитися на сайті Національного банку.

Довідка

Відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (стаття 7, пункт 14) НБУ здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини