Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк скасував реєстрацію участі ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” у платіжних системах

Національний банк скасував реєстрацію участі ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” у платіжних системах

Відповідно до Реєстру платіжної інфраструктури ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” є непрямим учасником міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard, діє під брендом (торговельною маркою) “Fondy” та має ліцензію на надання фінансових платіжних послуг.

Протягом лютого – квітня 2024 року Національний банк України отримав від правоохоронних органів інформацію, що діяльність ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” містить ризики виникнення загроз національній безпеці України. Для перевірки та підтвердження отриманих даних  Національний банк звернувся із уточнюючим запитом до державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями та отримав від нього документально підтверджену інформацію про те, що діяльність учасника міжнародної платіжної системи містить ризики виникнення загроз національній безпеці України.

У зв’язку з цим Національний банк України відповідно до підпункту 15 пункту 108 розділу IX Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26.09.2022 № 208 (зі змінами), скасував реєстрацію ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard.

Довідково

“Fondy” є торговельною маркою, яка відповідно до даних з Державного реєстру торговельних марок зареєстрована 10.08.2015, яку з 21.09.2015 використовує ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” під час надання своїх послуг. Власником зазначеної торговельної марки є компанія “В енд А Холдінг ГмбХ” (Австрія). Прямим учасником (розмір частки становить 95%) та директором компанії “В енд А Холдінг ГмбХ” (Австрія) є Вагоровська Валерія Валеріївна.

За результатами діяльності як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard частка ТОВ “ФК “ЕЛАЄНС” за січень-лютий 2024 року серед непрямих учасників карткових платіжних систем становила 21,82% від кількості та 9,35% від суми операцій з платіжними картками, здійснених непрямими учасниками. Водночас частка компанії в загальному обсягу операцій небанківських надавачів платіжних послуг коливалася на рівні ~ 2%.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини