Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки нарощують прибутки завдяки кредитуванню населення, контролю витрат та переоцінці валютних інструментів – Огляд банківського сектору

Банки нарощують прибутки завдяки кредитуванню населення, контролю витрат та переоцінці валютних інструментів – Огляд банківського сектору

У ІІ кварталі тривали тенденції зростання прибутку банківського сектору та інтенсивного кредитування населення. Знижується рівень доларизації та покращилася якість кредитного портфеля, зберігся приплив депозитів населення та бізнесу. Про це йдеться в серпневому "Огляді банківського сектору", опублікованому Національним банком.

Зростання споживчого кредитування покращило якість кредитного портфеля банків і знизило рівень його доларизації

У ІІ кварталі продовжували найбільше зростати роздрібні гривневі кредити: +6.6% за квартал та +33.2% р/р. Споживче кредитування залишається найдохіднішим сегментом для банків завдяки високому попиту. В середньостроковій перспективі темп приросту чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля збережеться на рівні понад 30% р/р.

Чисті гривневі корпоративні кредити зросли на 3.1% за квартал та на 8.9% р/р, зокрема через сезонні фактори та кредитування державних підприємств. Це найвищий темп за останні три роки.

Поступово відбувається дедоларизація кредитного портфеля. Завдяки новому кредитуванню частка чистих валютних кредитів в кредитному портфелі фізосіб скоротилася на 0.7 в.п. і на кінець червня становила лише 5.7%. Доларизація чистого портфеля корпоративних кредитів знизилася на 2.2 в.п. за квартал до 47.5% завдяки зміцненню гривні, а також пожвавленню гривневого кредитування.

Покращується і якість кредитних портфелів банків, насамперед завдяки активному роздрібному кредитуванню: частка непрацюючих кредитів в секторі зменшилася за квартал на 0.9 в.п. до 50.8%.

Триває приплив гривневих депозитів населення та бізнесу

Впродовж II кварталу кошти населення та бізнесу в банках зросли на 2.7%. Гривневі кошти населення зросли на 5.9% за квартал і на 11.8% р/р. Гривневі кошти бізнесу зросли на 1.9% за квартал і на 8.7% р/р.

Частка іноземної валюти зросла в коштах бізнесу та скоротилася в коштах населення. Рівень доларизації депозитів на кінець кварталу становив 40.7%.

У квітні-липні НБУ двічі знижував облікову ставку, проте ставки за 12-місячними гривневими депозитами фізичних осіб на це майже не відреагували й залишалися близькими до 15.5% річних. Вартість 12-місячних депозитів населення в доларах США вкотре оновила історичні мінімуми, знизившись до 3.1% річних. Гривневі кошти корпорацій подешевшали до 13.4% річних. Втім, це вище, ніж у середньому за останні чотири роки.

За перше півріччя 2019 року банки заробили більше, ніж за весь минулий рік

Прибутковість банківського сектору продовжує встановлювати рекорди: у І півріччі прибуток банків склав 31 млрд грн, що не лише у 3.8 рази вище р/р, але і більше, ніж прибуток за весь 2018 рік. Майже 60% прибутку сектору сформував ПриватБанк, а загалом з 76 діючих банків прибутковими були 66 установ.

Рекордній прибутковості сприяла ефективна робота банків: операційні доходи зросли на 41.7% р/р (завдяки значному зростанню процентних та комісійних доходів від стрімкого розвитку споживчого кредитування та безготівкових операцій з населенням), а операційні витрати – лише на 10.7% р/р. Відтак операційний прибуток до формування резервів збільшився на 89.1% р/р. Відрахування в резерви були на 63.4% нижчі, ніж у І кварталі і становили 6.4 млрд грн.

Крім того, рекордному прибутку сектору посприяв позитивний результат від торгових операцій державних банків, зокрема від валютної переоцінки.

Тенденція високої прибутковості збережеться й надалі: розпочатий Національним банком цикл зниження ключової ставки сприятиме зниженню вартості фондування, тим часом високий попит на роздрібні кредити підтримає високі ставки за ними.

Детальніше ознайомитися з "Оглядом банківського сектору" можна у розділі "Публікації" на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Дані кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних з підрозділу "Грошово-кредитна статистика", оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату , якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • скориговані на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини