Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Бізнес поліпшив очікування щодо зростання економіки та уповільнення інфляції – опитування підприємств у III кварталі 2019 року

Бізнес поліпшив очікування щодо зростання економіки та уповільнення інфляції – опитування підприємств у III кварталі 2019 року

Українські компанії поліпшили очікування щодо економічного зростання в Україні та прогнозують суттєво нижчу інфляцію, ніж очікували у II кварталі 2019 року. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у III кварталі цього року.

Рівень ділової активності підприємств залишається високим: індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців становить 115,3% (у попередньому кварталі – 117,8%). Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності. На думку підприємців, зростання економічної активності зберігається завдяки поліпшенню очікувань щодо інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, а також високим оцінкам загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та фінансово-економічного стану підприємств.

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в країні

Поліпшення інфляційних очікувань спостерігається третій квартал поспіль. Загалом бізнес прогнозує інфляцію через 12 місяців вже на рівні 6,9% (у II кварталі – 7,7%, у I кварталі – 9%). Суттєво зросла частка респондентів, які вважають, що зростання споживчих цін через рік не перевищить 7,5%. Таких підприємців – 54,5% (у II кварталі – 45,5%). Як і раніше, найвагомішим фактором впливу на інфляцію підприємці називають збільшення витрат на виробництво.

Тривале збереження сприятливої ситуації на валютному ринку (зокрема, завдяки новим фундаментальним факторам – припливу іноземного капіталу в гривневі облігації Уряду та стійкому збільшенню врожайності в агросекторі) зумовлює також подальше поліпшення девальваційних очікувань. Так упродовж наступних 12 місяців бізнес очікує курс на рівні 27,96 грн/дол. США. У попередньому кварталі цей показник становив 28,82 грн/дол. США. Майже третина компаній – 32,3% – очікує, що курс не перевищить 27,00 грн/дол. США.

Позитивні очікування бізнесу щодо зростання обсягів виробництва в Україні в наступні 12 місяців продовжують поліпшуватися. Вже 39,5% компаній очікують вищі темпи їх зростання (у попередньому кварталі – 38,2%) і лише 9,1% підприємців очікують зниження обсягів виробництва. Загалом зростання очікують підприємства всіх основних видів економічної діяльності, а найоптимістичніше налаштовані підприємства транспорту.

Очікування підприємств щодо власного бізнесу

Більше третини компаній – 38,6% – очікує поліпшення свого фінансово-економічного стану впродовж наступних 12 місяців, лише 11,5% – погіршення. Оптимістично налаштовані підприємства всіх видів економічної діяльності, крім секторів енерго- та водопостачання.

28,3% компаній прогнозують зростання обсягів продажу впродовж наступних 12 місяців. Лише 8,3% очікують їх зниження. Найвищі оцінки такого прогнозування у підприємств переробної промисловості.

28,9% компаній прогнозують зростання обсягу інвестицій в обладнання. 11,1% підприємств очікують їх скорочення. Найвищі очікування щодо зростання інвестицій на машини, обладнання та інвентар у підприємств транспорту і звʼязку.

Кожна шоста компанія (16,7%) прогнозує, що кількість працівників на їх підприємствах зростатиме, а 14,5% компаній очікують скорочення персоналу. Найоптимістичніше налаштовані підприємства будівництва, торгівлі, транспорту і зв’язку.

Переважна більшість компаній (64,1%) планує підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Водночас зберігається тенденція до зменшення кількості таких компаній, зважаючи на суттєве зростання реальних зарплат в Україні упродовж останніх декількох років. Натомість лише 2,1% компаній планує скоротити заробітну плату. Найвищі очікування у підприємств переробної промисловості, а в регіональному розрізі у підприємств Житомирської та Волинської областей.

Частка компаній, що планує залучати кредити упродовж наступних 12 місяців, зросла до 43,4% (з 41,5% квартал тому). Як і раніше, найбільше таких підприємств у переробній промисловості, а в регіональному розрізі – у Тернопільській області. Частка компаній, готових залучати кошти в іноземній валюті, дещо зросла, проте три чверті компаній – 75,5% – надають перевагу позикам у національній валюті. Одночасно продовжує збільшуватися частка респондентів, яка збирається залучати кошти за кордоном, – 10.9% (у попередньому кварталі – 10.4%).

Основним фактором, що за оцінками бізнесу обмежує спроможність нарощувати виробництво, залишаються занадто високі ціни на сировину та матеріали, а також енергоносії.

Довідково

Опитування проводилося з 05 серпня до 03 вересня 2019 року. В опитуванні взяли участь 690 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей).

Серед опитаних підприємств 17,7% – компанії переробної промисловості, 17% – сільського господарства, 14,9% – оптової торгівлі, 13,3% – транспорту та зв’язку, 7% – добувної промисловості, 5,1% – сфери електроенергії та водопостачання, 4,6% – роздрібної торгівлі, 2,6% – будівництва, решта 17,8% – підприємства інших галузей.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

 
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини