Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Коментар Національного банку України щодо організованого пікету працівниками АТ "Нікопольський завод феросплавів" головного офісу ПриватБанку

Сьогодні зранку ЗМІ розповсюдили заяву ПриватБанку, в якій повідомлено про організований пікет працівниками АТ "Нікопольський завод феросплавів" головного офісу банку. Як випливає із повідомлень преси, працівники протестують проти невиплати їм заробітної плати, яку їм обґрунтовують виконанням значних зобов’язань заводу перед Національним банком України згідно з недавнім рішенням суду.

У зв’язку з цим Національний банк нагадує, що у травні 2018 року Національний банк подав до Господарського суду Дніпропетровської області позовну заяву про звернення стягнення на рухоме майно, що належить АТ "Нікопольський завод феросплавів". Це майно було передано в заставу як забезпечення зобов’язань АТ КБ "Приватбанк" за кредитом рефінансування.

28 серпня 2019 року Господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду між Національним банком України та АТ "Нікопольський завод феросплавів", ініціатором якої виступив саме АТ "Нікопольський завод феросплавів".

Згідно з мировою угодою АТ "НЗФ" зобов’язалося погасити заборгованість ПриватБанку за кредитом рефінансування в сумі, що дорівнює ринковій вартості заставного майна, на яке Національний банк України звертав стягнення у цьому судовому процесі. Причому погасити всю суму зобов’язань у розмірі 21 млн грн за угодою підприємство мало можливість упродовж 12 місяців рівними частинами без комісії.

Утім, уже 06 вересня 2019 року АТ "Нікопольський завод феросплавів" достроково виконало зобов’язання перед Національним банком за цією мировою угодою, добровільно за рішенням керівництва заводу погасивши всю суму заборгованості.

Викладені вище факти дають підстави вважати, що будь які заяви щодо неможливості виплати зарплати працівникам АТ "Нікопольський завод феросплавів" через виконання зобов’язань перед Національним банком згідно з рішенням суду є безпідставними і маніпулятивними та є наслідком безвідповідальної політики керівництва підприємства. А організація пікету ПриватБанку, який не є стороною мирової угоди між Національним банком та АТ "Нікопольський завод феросплавів", є провокацією та спробою тиску на банк.

Національний банк нагадує, що безпідставна невиплата зарплати – це злочин (ст.175 Кримінального кодексу України). Тому правоохоронці мають обов’язково з’ясувати, чи справді працівники не отримують зарплату, з яких причин, та хто з керівництва АТ "Нікопольський завод феросплавів" до цього причетний.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини