Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви України становили 20,5 млрд дол. США за підсумками квітня 2019 року

Міжнародні резерви України становили 20,5 млрд дол. США за підсумками квітня 2019 року

Міжнародні резерви України становили 20 524,6 млн дол. США (в еквіваленті) станом на 01 травня 2019 року, за попередніми даними. У квітні, попри сприятливу ситуацію на валютному ринку, вони зменшилися на 0,5% через значні обсяги погашень за державним боргом.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, виконання зобов’язань України за державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано 881,7 млн дол. США (в еквіваленті).

Зокрема, 710,3 млн дол. США  – на обслуговування та погашення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті, 78,0 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта – на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 416,6 млн дол. США та 2,6 млн євро;

  • по-друге, сприятлива ситуація на валютному ринку. Чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 299,9 млн дол. США.

У квітні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також вкладенням нерезидентів у гривневі державні цінні папери. У результаті Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку 321,5 млн дол. США (з них 181,5 млн дол. США – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця Національний банк продав лише 21,6 млн дол. США у форматі інтервенції за єдиним курсом;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 54,0 млн дол. США (в еквіваленті).

Станом на 01 травня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини