Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Мінімальне значення коефіцієнту LCR становить 100% від 1 грудня 2019 року

Мінімальне значення коефіцієнту LCR становить 100% від 1 грудня 2019 року

Національний банк нагадує, що згідно з оприлюдненим раніше графіком з першого грудня 2019 року мінімальне значення коефіцієнту покриття ліквідністю (liquidity coverage ratio – LCR) в усіх валютах та в іноземній валюті підвищується з 90% до 100%.

Мінімальний рівень 100% буде зберігатися і надалі.

Нагадаємо, банки України розпочали офіційний розрахунок нормативу з першого грудня 2018 року. На початку мінімальне значення для LCR в іноземній валюті становило 50%, в усіх валютах - 80%. Підвищення мінімального обов’язкового значення LCR до 90% для значення коефіцієнту LCR в усіх валютах та в іноземній валюті відбулось у червні 2019 року.

Довідково

Коефіцієнт покриття ліквідністю – це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку впродовж 30 днів. Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності – характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Виконання нормативу свідчитиме, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов’язань упродовж 30 днів у кризових умовах. Враховуючи значний рівень доларизації української банківської системи, банки повинні дотримуватися нормативу LCR як у національній, так і в іноземних валютах.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини