Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк отримав нагороду Central Banking Awards за "Прозорість"

Національний банк отримав нагороду Central Banking Awards за "Прозорість"

Учора ввечері у Лондоні, Великобританія, відбулася церемонія нагородження переможців Central Banking Awards 2019 від однойменного спеціалізованого міжнародного журналу. Престижну міжнародну нагороду за значні досягнення у прозорості та розбудові діалогу зі стейкхолдерами Національного банку України отримав Голова регулятора Яків Смолій.

"Від імені всієї команди Національного банку України я щиро вдячний Central Banking за цю нагороду. Отримати визнання та відчувати підтримку міжнародної спільноти – це надзвичайна втіха",- наголосив Яків Смолій під час вручення нагороди.

Для Національного банку відкритість і діалог від початку були єдиним шляхом до зміцнення довіри, подолання популізму та збереження незалежності в умовах подолання економічної і фінансової криз, реформування банківського сектору і докорінної внутрішньої трансформації інституції.

"Ми перейняли нову культуру та цінності. Ми стали  сучаснішими, відкритішими та прозорішими. Ми розпочали діалог зі стейкхолдерами. Ми пояснюємо громадськості кожен свій крок на обраному шляху. Ми чітко озвучуємо можливості та виклики, які постають перед нашою державою. Ми беремо на себе відповідальність за свої слова та вчинки",- зауважив Яків Смолій у своїй промові.

Сьогодні комунікації є невід’ємною частиною діяльності Національного банку та запорукою ефективної реалізації його політики, спрямованої на забезпечення цінової та фінансової стабільності з метою сприяння економічному зростанню та досягнення цілей, встановлених середньостроковою Стратегією Національного банку.

Як сучасна інституція Національний банк прагне знаходити спільну мову не лише з вузькими експертними і професійними аудиторіями, а і з широким загалом. Адже адресність комунікації є важливою передумовою її ефективності. Для цього Національний банк вивчає потреби своїх цільових аудиторій та будує прямий діалог з кожною аудиторією зрозумілою для неї мовою на теми, які цікавлять саме її (Детальніше про Стратегію комунікацій НБУ).

"Ми будемо триматись обраного шляху й надалі. Ми відкриті до обміну кращими практиками зі спільнотою центральних банків",- наголосив Яків Смолій.

Нагадаємо, оголошення переможців Central Banking Awards відбулося 23 січня цього року. Як тоді наголосили у Central Banking Awards, із 2014 року Національний банк зіткнувся із численними проблемами – конфліктом у східних регіонах країни, зростанням інфляції, непрацюючою банківською системою. У таких умовах, центробанку було легко піддатися спокусі не оприлюднювати жодної інформації або навіть знизити прозорість інституції, проте Національний банк на чолі з Валерією Гонтаревою та Яковом Смолієм обрав інший шлях.

Навпаки, Національний банк значно збільшив обсяг інформації, яку він оприлюднює про те, як він виконує свою роботу, і наполегливо працює над тим, щоб ця інформація була доступною у зрозумілій формі і своєчасно для тих, хто її потребує, йдеться у повідомленні Central Banking Awards.

Довідково

Сentral Banking

Англійське видавництво Central Banking було засноване у 1990 році. Воно опікується виданням однойменного профільного журналу, серії книжок та тематичних брошур (whitepapers), а також щорічною нагородою Central Banking Awards. Видавництво також проводить освітні професійні заходи для центробанкірів та учасників фінансового ринку.  

Central Banking – топовий міжнародний журнал для центробанкірів, який читають у 130 країнах світу та отримують співробітники 120 центральних банків. До редакційної рада журналу входять ключові фігури міжнародного співтовариства центробанкірів такі як Жан-Клод Тріше, екс-голова Європейського центрального банку та Банка Франції, а також економісти найкращих університетів світу, включаючи Йельський, Гарвардський та Колумбійський.

Central Banking Awards

Central Banking Awards – щорічна нагорода профільного журналу Сentral Banking. Вона складається з 26 категорій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а інші 13 категорій – учасників фінансового ринку. 

Категорії, за якими обираються найкращі центральні банки: центральний банк року, Голова року, довічне досягнення Голови, економічні дослідження центральних банків, прозорість, управління резервами, управління готівковим обігом, управління ризиками, ініціатива року, веб-сайт, видатний внесок у розбудову інституційної спроможності центрального банку, фінансова інклюзія, а також розвиток інфраструктури платежів та ринкових операцій.

Central Banking Awards у категорії "Прозорість"

Нагороду Central Banking Awards у категорії "Прозорість" передусім отримують за здобутки центрального банку з точки зору прозорості по відношенню до широкого кола стейкхолдерів (зацікавлених груп).

Для цього центральний банк має продемонструвати значні здобутки та/або лідерство, підтверджене зрозумілою комунікацією та взаємодією зі стейкхолдерами з використанням каналів внутрішньої та зовнішньої комунікації.

Подавання заявки до Central Banking Awards є безкоштовним та здійснюється в онлайн-режимі. Відбір переможців здійснюється комітетом Central Banking Awards, який складається з:

  • редакційної команди журналу Central Banking;
  • редакційного дорадчного комітету на чолі з головним редактором журналу Крістофером Джеффрі.

За результатами 2017 року у категорії "Прозорість" був нагороджений Банк Ірландії, 2016 року – Банк Ізраїлю, 2015 року – Національний банк Чехії, 2014 року – (центральний банк Швеції).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини