Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк продовжує стягнення з ексвласника банків "Фінансова Ініціатива" та "ВіЕйБі Банк" Олега Бахматюка 8,6 млрд грн

Національний банк продовжує стягнення з ексвласника банків "Фінансова Ініціатива" та "ВіЕйБі Банк" Олега Бахматюка 8,6 млрд грн

Печерський районний суд міста Києва призначив до розгляду заяви Національного банку про поновлення провадження у справах за позовами НБУ до колишнього власника банків ПАТ "КБ "Фінансова Ініціатива" та ПАТ "ВіЕйБі Банк" Олега Бахматюка про стягнення заборгованості за раніше наданими кредитами рефінансування.

У 2014 році Олег Бахматюк уклав з Національним банком договори поруки, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення кредитів рефінансування ПАТ "КБ "Фінансова Ініціатива" та ПАТ "ВіЕйБі Банк".

Оскільки поручитель не виконав взяті на себе зобов’язання за договорами поруки, Національний банк протягом 2015–2017 років звертався до Печерського районного суду міста Києва з метою стягнення заборгованості в судовому порядку. Водночас, після звернень Національного банку до суду, пов’язана з Олегом Бахматюком компанія-нерезидент QUICKOM LIMITED (Кіпр) також подала позови до Господарського суду міста Києва про розірвання кредитних договорів із Національним банком.

Зважаючи на це, Печерський районний суд міста Києва за клопотаннями Олега Бахматюка призупинив провадження за позовами Національного банку про стягнення коштів. 

"Верховний Суд вже неодноразово зауважував про те, що немає підстав для зупинення проваджень у справах про стягнення коштів за договорами та розгляду пов’язаних справ про розірвання таких договорів, водночас немає також підстав для відмови в задоволенні позовів кредиторів за наявності вже ухваленого судового рішення про розірвання договору, коли порушення зобов’язань боржником мало місце до їх розірвання", – наголошує начальник відділу судової роботи з проблемними активами Управління роботи з проблемними активами Національного банку Сергій Бойко.

Упродовж 2018–2019 років Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовів QUICKOM LIMITED (КВІККОМ ЛІМІТЕД). Водночас такі рішення було оскаржено у Північному апеляційному господарському суді тією ж компанією-нерезидентом.

"На сьогодні, Північний апеляційний господарський суд не має змоги по суті розглянути скарги пов’язаної з Олегом Бахматюком компанії через вчинення ним дій із залученням інших компаній-нерезидентів, спрямованих на затягування розгляду скарг шляхом злісного зловживання процесуальними правами. Зокрема, шляхом систематичних і безпідставних заявлень відводу суддів, безперервного подання безпідставних касаційних скарг на ухвали Верховного Суду з відмовами щодо прийняття цих скарг. Очевидно, що метою таких дій є недопущення до розгляду по суті своїх же апеляційних скарг. Водночас за однією із справ Північним апеляційним господарським судом 30 вересня 2019 все ж таки ухвалено судове рішення, яким компанії QUICKOM LIMITED відмовлено в апеляційній скарзі, а дії представника компанії визнано зловживаннями та застосовано до нього заходи процесуального примусу", – зазначив Сергій Бойко.

Зважаючи на такі дії та беручи до уваги зміни в Цивільному процесуальному кодексі України, що відбулися в результаті судової реформи, Національний банк 28 серпня 2019 року звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотаннями про поновлення провадження за позовами до Олега Бахматюка та призначення їх до розгляду у підготовчому засіданні за новими процесуальними правилами.

Наразі Печерський районний суд призначив до розгляду вже чотири справи:

  • № 757/647/16-ц, слухання відбудеться 15 жовтня 2019 року о 14:00 год.;
  • № 757/22291/17-ц  та № 757/22295/17-ц, слухання відбудуться 18 жовтня 2019 року о 12:00 та 12:15 год. відповідно;
  • № 344/1755/15-ц, слухання відбудеться 04 листопада 2019 року о 17:30 год.

Інформації щодо розгляду решти трьох позовів у справах №757/674/16-ц, №757/649/16-ц та №344/1754/15-ц наразі немає.

Національний банк переконаний, що доводи та посилання на нові положення процесуального законодавства, викладені в клопотаннях про поновлення провадження у судових справах, є підставою для початку розгляду справ відповідно до нових правил Цивільного процесуального кодексу України. Поновлення судових проваджень дасть змогу Національному банку відстояти свої права кредитора та не дозволить Олегу Бахматюку ухилитися від відповідальності за порушення зобов’язань перед державою на суму 8,6 млрд грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини