Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк та Міністерство фінансів уперше проведуть Форум із міжнародного податкового співробітництва

Національний банк та Міністерство фінансів уперше проведуть Форум із міжнародного податкового співробітництва

Національний банк України та Міністерство фінансів України за партнерства Організації з економічного співробітництва в Європі (ОЕСР), Агентства США з міжнародного розвитку USAID та Світового банку уперше проведуть #BEPSinUA: Форум із міжнародного податкового співробітництва. Захід відбудеться 1 листопада цього року в Києві.

З поступом глобалізаційних процесів зникли бар'єри для фінансових потоків, а отже, перед кожною країною сьогодні стоїть завдання забезпечення своєї фінансової стабільності не лише на національному, а й на світовому рівні. Щороку застосування стратегій уникнення оподаткування, що базуються на розмиванні бази оподаткування і переміщенні прибутків за кордон (BEPS), спричиняє втрати бюджетів країн світу у розмірі 100-240 млрд дол. США, що відповідає 4-10% загальносвітових надходжень від податку на прибуток підприємств. Відповіддю на це став План дій BEPS ОЕСР та країн G20, започаткований 2015 року. Він надає державам необхідні правові, адміністративні та ІТ-інструменти для усунення прогалин і невідповідностей у міжнародних правилах оподаткування, які можуть використовуватися для приховування прибутків підприємств або їх штучного переміщення до низькоподаткових або безподаткових юрисдикцій, де економічна діяльність підприємств незначна або відсутня.

Україна також веде роботу в цьому напрямку з 2016 року. Цього тижня Міністерство фінансів та Національний банк оприлюднили проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування". Документ покликаний підтримати фінансову стабільність в країні в умовах переходу до вільного руху капіталу, підвищити ефективність податкового регулювання та запровадити єдині вимоги до прозорості ведення бізнесу в Україні за міжнародними стандартами.

Запровадження Плану дій BEPS в Україні є першочерговою умовою для збереження фінансової стабільності в країні при довгоочікуваному переході до вільного руху капіталу. Проведення спеціалізованого форуму є ще одним кроком назустріч реалізації проекту BEPS в Україні. Форум #BEPSinUA дасть змогу перейняти найкращий світовий досвід протидії BEPS і забезпечення прозорості ведення бізнесу в довгостроковій перспективі. Він також допоможе почути думки бізнесу й банків щодо останніх тенденцій міжнародного середовища та перспектив уніфікації підходів до регулювання міжнародних операцій і забезпечення їхньої прозорості.

Відкриватимуть форум Голова Національного банку Яків Смолій, в.о. Міністра фінансів України Оксана Маркарова та Голова Секретаріату Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей Моніка Бхатія.

Серед спікерів заходу:

  • заступник Міністра фінансів Грузії Лаша Хуцішвілі,
  • віце-канцлер Міністерства фінансів з питань податкової та митної політики Естонії Дмитро Єгоров
  • Голова Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України Ніна Южаніна,
  • заступник Міністра фінансів України Сергій Верланов,
  • в. о. заступника Голови Державної фіскальної служби (ДФС) Євген Бамбізов,
  • представник в ОЕСР від Міністерства фінансів Польщі Пьотр Піонтковський,
  • начальник відділу міжнародного співробітництва з питань оподаткування Служби доходів Міністерства фінансів Грузії ДавідЧітаішвілі,
  • старший податковий експерт Федерального міністерства фінансів Німеччини Майкл Кізеветтер,
  • старший консультант, Податки та правопорушення, Центру ОЕСР із податкової політики та адміністрування Нілімеш Барух та ін.

Із програмою форуму та інформацією стосовно спікерів можна ознайомитися за посиланням: https://forumbeps.bank.gov.ua/. Питання щодо участі у Форумі можна адресувати Організаційному комітету заходу на [email protected].

Додатково звертаємо увагу, що для ЗМІ доступна онлайн-форма реєстрації на захід.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини