Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оприлюднив нові правила складання фінансової звітності банків

Національний банк оприлюднив нові правила складання фінансової звітності банків

Національний банк України оприлюднив правила складання фінансової звітності банків на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в рамках впровадження єдиної Cистеми фінансової звітності (далі – СФЗ).

Єдина СФЗ запроваджується для підприємств, що становлять суспільній інтерес, згідно з вимогами Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". До них належать і банки.

Єдина СФЗ дасть змогу здійснювати приймання, оброблення, перевірку та розкриття фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі. Вона є безкоштовною для користувачів та створюється на базі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР). Підприємства, у тому числі і банки, з 2019 року складатимуть і подаватимуть фінансову звітність на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі XBRL (таксономії звітності UA XBRL МСФЗ) до НКЦПФР.

Національний банк відповідно до підписаного у 2017 році Меморандуму про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження Системи фінансової звітності (далі – Меморандум) буде її користувачем. Інші регулятори також матимуть змогу користуватися інформацією за даними СФЗ.

"Крім загального поліпшення якості та доступності корпоративної фінансової звітності єдина СФЗ суттєво спрощує обмін діловою інформацією. Зокрема це сприятиме  прозорості у відносинах банків із клієнтами, адже подавати звітність у системі будуть не тільки банки. Їх клієнти – суб’єкти господарювання – також подаватимуть звітність за міжнародними стандартами в електронному вигляді", – наголосив директор департаменту бухгалтерського обліку Національного банку Богдан Лукасевич.

У І кварталі 2019 року на базі НКЦПФР буде створено окремий веб-сайт єдиної Системи фінансової звітності для запуску тестування для всіх суб'єктів звітування, які перед переходом до робочої версії Системи фінансової звітності матимуть змогу перевірити: 

  • виконання логічних правил під час надання фінансової інформації;
  • готовність власної технічної платформи створювати й надсилати звіти XBRL та ефективність обміну з СФЗ.

"Банки подаватимуть фінансову звітність в електронному форматі до НКЦПФР саме через веб-сайт. На цьому ресурсі також можна отримати загальний доступ до пояснювальних  матеріалів із впровадження єдиної Системи, наприклад, платформи дистанційного навчання, технічних інструментів та засобів тестування Системи фінансової звітності", – підкреслив Богдан Лукасевич.

Перед повноцінним переходом до електронного звітування на основі стандарту XBRL Національний банк проведе тестування робочої версії нового стандарту звітності банками України. Для цього буде створено окремий план-графік тестування банків. Національний банк планує сформувати графік не раніше лютого  2019 року.

"Ми розуміємо, що складання річної фінансової звітності та її перевірка незалежними аудиторами унеможливлять повний перехід банків до складання звітності в новому форматі раніше, ніж із середині ІІ кварталу 2019 року. Саме тому центральний банк відстоюватиме реальні строки переходу банків на цю Систему фінансової звітності в рамках плану-графіка із її запровадження усіма підприємствами, які становлять суспільний інтерес", – зауважив директор департаменту бухгалтерського обліку центрального банку.

Крім того, за словами Богдана Лукасевича, навесні Національний банк також планує провести зустрічі з банками для розʼяснення усіх можливих деталей щодо складання та подання фінансової звітності на основі таксономії звітності UA XBRL МСФЗ.

Нові правила складання фінансової звітності банків викладено в постанові Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року№163 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”.

 

Важливі посилання:

  • Таксономія звітності UA XBRL МСФЗ (система фінансової звітності в стандарті XBRL) з показниками для банків та Інструкція з відкриття файла стандарту XBRL розміщені на сайті Національного банку в розділі "Інформаційні матеріали" за посиланням.
  • Ілюстрований посібник з Таксономії МСФЗ (системи фінансової звітності у стандарті XBRL) та відповідний наказ Міністерства фінансів "Про затвердження перекладу таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності" від 07 грудня 2018 року № 983 розміщено за посиланням.

 

Довідково

Таксономія фінансової звітності – склад статей і показників фінансової звітності та її елементів, які підлягають розкриттю, а також взаємозвʼязків між ними та іншими елементами таксономії.

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – "розширювана мова ділової звітності") – це відкритий стандарт обміну діловою інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. Відкритість стандарту означає, що компаніям, які використовують XBRL, не потрібно купувати ліцензії і сплачувати комісії за його використання.

Стандарт XBRL розроблений міжнародною організацією XBRL International Inc. для обміну бізнес-інформацією між бізнес-системами. Він широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, реєструючими та податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На сьогодні XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ.

Основні переваги XBRL:

  • автоматичне  введення-виведення даних без повторної трансформації;
  • швидкість і автоматичне складання звіту, у тому числі консолідованого;
  • швидкий, ефективний і надійний аналіз і зіставлення даних;
  • відстеження даних, скорочення часу ухвалення рішень;
  • просування ефективності та економічності для регуляторного (наглядового) процесу.

Одним із найуживаніших напрямів використання XBRL є регламентація складання, подання та аналізу фінансової інформації, а саме фінансових звітів. XBRL ґрунтується на показниках і правилах таксономії.

Нагадаємо, що запровадження в Україні фінансової звітності за стандартом XBRL відбувається за участі міжнародних донорів ‒ Проекту технічної допомоги ЄС "Технічна допомога за пріоритетними напрямами фінансового сектору" (EU-FINSTAR) і Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини