Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку збільшені до 50 млн дол. США на день

До кінця цього року, а також у I кварталі 2020 року Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку за сприятливої ситуації до 50 млн дол. США на день для нарощування міжнародних резервів. Це на 20 млн дол. США більше кількісного індикатора, що діяв досі.

Ситуація, коли пропозиція валюти є значно вищою за попит упродовж тривалого періоду часу, є підставою для здійснення Національним банком суттєвіших інтервенцій з купівлі валюти для поповнення міжнародних резервів. Це рішення також є логічним з огляду на фундаментальні, а не ситуативні фактори зміцнення гривні.

Джерелами надлишкової пропозиції валюти упродовж останніх місяців є насамперед валютні кошти українських компаній, передусім з аграрного сектору, які експортували черговий рекордний врожаю зернових та олійних культур. Крім цього, на ринок надходили значні суми від валютних залучень державних компаній та вкладень іноземних інвесторів у довгострокові гривневі облігації Уряду. Водночас, попри суттєве зміцнення гривні, зростання обсягів імпорту є незначним, тож попит компаній-імпортерів на валюту є відносно стабільним.

"У листопаді аграрії та металургійні компанії забезпечували 70% пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Всупереч поширеній думці, приплив коштів іноземних інвесторів у гривневі облігації Уряду тривав, але не мав визначального впливу на валютний ринок на відміну від попередніх місяців. Водночас Національний банк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Від початку 2019 року обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад 5,5 млрд дол. США", – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій сьогодні під час пресбрифінгу з монетарної політики.

За оцінками Національного банку, викуп до 50 млн дол. США на день в умовах суттєвого перевищення пропозиції валюти над попитом не матиме впливу на напрям руху курсу, який зумовлюють ринкові фактори. Водночас це дасть змогу і надалі поповнювати міжнародні резерви, користуючись такою сприятливою ситуацією. 

Планові обсяги інтервенцій мають виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку інтервенції Національного банку з купівлі валюти можуть бути меншими або взагалі не відбуватися. Обсяги купівлі упродовж дня можуть перевищувати оголошений обсяг, однак такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За цього режиму НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку зумовлюється необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку та підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини