Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Результати оцінювання внутрішньодержавної небанківської платіжної системи "Поштовий переказ"

Платіжна система "Поштовий переказ" − внутрішньодержавна небанківська платіжна система (далі − ВНПС "Поштовий переказ"), платіжною організацією якої є Українське державне підприємство поштового зв’язку "Укрпошта" (далі − УДППЗ "Укрпошта").

Відповідно до критеріїв важливості, визначених Положенням про нагляд (оверсайт) платіжних систем та систем розрахунків в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 28.11.2014 № 755, ВНПС "Поштовий переказ", за результатами моніторингу діяльності платіжних систем у першому та другому півріччях 2015 року, визнана соціально важливою платіжною системою.

Національний банк України здійснив комплексне оцінювання ВНПС "Поштовий переказ" відповідно до Плану комплексного оцінювання значущих платіжних систем на 2016 рік.

Комплексне оцінювання ВНПС "Поштовий переказ" здійснювалось згідно з Методикою комплексного оцінювання платіжних систем.

Метою комплексного оцінювання ВНПС "Поштовий переказ" було оцінити її діяльність на відповідність законодавству України та міжнародним стандартам оверсайта платіжних систем (Principles for Financial Market Infrastructures, CPSS-IOSCO).

Протягом оцінювання ВНПС "Поштовий переказ" визначено рівень відповідності діяльності платіжної системи кожному встановленому принципу Методики відповідно до рівнів відповідності, зазначених в ній.

З метою удосконалення діяльності ВНПС "Поштовий переказ" та приведення її діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайта, за результатами здійсненого оцінювання ВНПС "Поштовий переказ" вироблено рекомендації щодо:

  • Системи комплексного управління ризиками в платіжній системі (принцип 3)
  • Управління кредитним ризиком в платіжній системі (принцип 4)
  • Управління ризиком ліквідності у платіжній системі (принцип 7)
  • Управління операційним ризиком у платіжній системі (принцип 17)
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини