Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Третина безготівкових розрахунків платіжними картками у pos-терміналах відбувається безконтактно

Третина безготівкових розрахунків платіжними картками у pos-терміналах відбувається безконтактно

Розширення платіжної інфраструктури та зростаюча популярність інноваційних способів оплати сприяє сталому розвитку безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток в Україні.

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) із використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за результатами першого півріччя 2019 року становила 2 352 млн шт., а їхній обсяг – 1 667 млрд грн. Ці показники, якщо порівняти з першим півріччям 2018 року, зросли на 28% кожен.

Водночас кількість безготівкових операцій становила 1 918,1 млн шт., а їхній обсяг – 823,2 млрд грн. Тобто сьогодні безготівковими є вісім із десяти операцій з платіжними картками.

Частка безготівкових розрахунків з початку цього року зросла на 4,3% і становила 49,4% (у першому та другому кварталах 2019 року – 49,6% та 49,2% відповідно).

Розподіл безготівкових операцій із використанням платіжних карток за підсумками першого півріччя 2019 року свідчить, що найбільша кількість операцій припадає на розрахунки в торговельних мережах – 51%. За обсягами безготівкових операцій домінують перекази з картки на картку – 40,5%.

Загальна кількість платіжних карток в Україні станом на 01 липня 2019 року становила 63,2 млн шт. (з них понад 60% – це активні платіжні картки), що на 6% більше, якщо порівнювати з початком 2019 року.

Зберігається тренд щодо поширення безконтактних платежів, зокрема за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв. Їхня популярність зумовлена безпекою, швидкістю та зручністю таких операцій.

Так, безготівкові операції за допомогою безконтактних та токенізованих карток[1]  разом становлять майже третину від загальної кількості та обсягу безготівкових операцій з використанням платіжних терміналів (30% та 29% відповідно). При цьому, продовжує зростати й кількість таких карток. З початку цього року кількість безконтактних платіжних карток збільшилась більше, ніж на третину (на 36%) – до 5,3 млн шт., токенізовані платіжні картки зросли майже на чверть (на 24 %) – до  1,4 млн шт. Тобто, кожна сьома платіжна картка в Україні є безконтактною.

Популярність безконтактних операцій позитивно впливає на розширення безконтактної платіжної інфраструктури. З початку 2019 року мережа безконтактних торговельних платіжних терміналів зросла на 18,7 % – до 262,8 тис. од. На сьогодні вже 86% торговельних POS-терміналів в Україні забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 1 січня 2019 року – 79,4%).

Співвідношення загальної кількості платіжних терміналів (контактних та безконтактних) до чисельності постійного населення України станом на 1 липня 2019 року становило майже 8 тис. шт. на 1 млн населення. Водночас регіональний розподіл термінальної мережі на території України залишається нерівномірним. За кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їхнього обслуговування домінують м. Київ, Дніпропетровська та Харківська області. Найменша кількість платіжних пристроїв спостерігається на заході країни та у Луганський, Донецькій областях.

Загальна кількість банківських пристроїв самообслуговування (банкоматів та програмно-технічних комплексів самообслуговування) в Україні залишилася майже без змін.

Довідково: станом на 01 липня 2019 року в Україні працював 71 учасник карткових платіжних систем.

 

[1] такі, що створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток (у тому числі виключно з магнітною смугою) на унікальні цифрові ідентифікатори, які далі використовуються для здійснення операцій з використанням гаджетів з функцією NFC (зокрема, через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші).

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Безготівкові операції, здійснені із використанням платіжних карток, І півріччя 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Ринок платіжних карток, І півріччя 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Розподіл безготівкових операцій, І півріччя 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Платіжна інфраструктура, І півріччя 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Розподіл безготівкових операцій з використанням платіжних карток, І півріччя 2019 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини