Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Національному банку відбулася зустріч із міжнародними партнерами

У Національному банку відбулася зустріч із міжнародними партнерами

Національний банк 19 листопада 2019 року провів щорічну зустріч із питань міжнародного технічного співробітництва, до якої долучилися 22 міжнародних партнери регулятора, зокрема міжнародні організації та об’єднання, центральні банки інших країн світу, проєкти і програми міжнародної технічної допомоги.

Відкриваючи захід, заступник Голови Національного банку України Дмитро Сологуб подякував учасникам за допомогу, яку отримував НБУ для проведення реформ у фінансовому секторі.  У межах технічного співробітництва з донорами у 2016-2019 роках Національний банк здійснив понад 900 заходів (відеоконференції, робочі зустрічі, місії технічної допомоги, експертні сесії та консультації тощо), 170 із них відбулось у 2019 році. Водночас кількість донорів, які надають технічну допомогу Національному банку, залишається стабільно високою – 39 партнерів у 2019 році.

Учасники зустрічі відзначили високий рівень координації програм міжнародної технічної допомоги Національним банком, а також значне зростання рівня експертності запитів щодо технічної допомоги. Зокрема, Божена Слівінська, заступник директора міжнародного департаменту Національного банку Польщі, наголосила, що "запити, які ми отримуємо від НБУ, мають високий ступінь складності. Це означає, що експертність центробанку України зростає. Ми бачимо прогрес і дуже раді. Ми пишаємося вашими результатами і віримо у ваш подальший розвиток".

Водночас із залученням технічної допомоги від міжнародних партнерів Національний банк також почав активно виступати як донор такої допомоги іншим центральним банкам. Зокрема, Дмитро Сологуб презентував плани НБУ з проведення міжнародних конференцій, круглих столів та експертних сесій на 2020 рік. Загалом кількість міжнародних заходів з обміну досвідом, в яких беруть участь експерти з Національного банку, збільшилася з 17 у 2018 році до 28 у 2019 році. Зросла також і кількість країн, з яких експерти центральних банків відвідували заходи Національного банку: з 16 країн у 2018 році до 40 у поточному.

Іноземні колеги привітали перші впевнені кроки НБУ у поширенні власного досвіду та наданні технічної допомоги іншим центробанкам та підтвердили готовність та інституційну спроможність Національного банку надавати міжнародну технічну допомогу. Зокрема, Міра Ерік Йовіч, ключовий експерт та керівник команди проєкту ЄС "Посилення регулювання та нагляду за небанківськими фінансовим ринком", зауважила, що досвід НБУ у здійсненні внутрішніх трансформацій та реформ у банківському секторі є унікальним та дуже цікавим міжнародній спільноті, і додала, що "взяття на себе нових функцій, пов’язаних з прийняттям закону про "спліт", може стати у майбутньому ще одним хорошим кейсом щодо внутрішньої трансформації регулятора, яким варто ділитися з іншими країнами".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини