Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховна Рада України подовжила дію Закону про фінансову реструктуризацію на три роки

Верховна Рада України подовжила дію Закону про фінансову реструктуризацію на три роки

Національний банк вітає ухвалення Верховною Радою Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації". Закон продовжує для банків на три роки можливість використання механізму добровільної фінансової реструктуризації для зниження обсягів проблемної заборгованості. "За" проголосувало 300 народних депутатів.

Наступним не менш важливим завданням у цій сфері Національний банк вважає  створення повноцінного вторинного ринку проблемних боргів та розбудови відповідної інфраструктури. «Необхідно не лише вирішувати питання роботи з наявною проблемною заборгованістю, але й думати про майбутнє. З активізацією кредитування неминуче з’являтимуться і нові непрацюючі кредити, саме тому необхідно створити цивілізовані умови та інструменти  для ефективної роботи з NPL, щоб не допускати їх накопичення на балансах банків в майбутньому. Вирішенню цієї задачі в тому числі сприятиме внесення у Верховну раду і подальше прийняття законопроекту щодо діяльності з управління заборгованістю, розробленого у співпраці з ЄБРР. Він врегулює питання роботи компаній з управління заборгованістю, що разом з імплементацією закону про банкрутство та захист прав кредиторів створить повноцінні умови для роботи з проблемними боргами », - прокоментувала перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

Нагадаємо, у 2016 році було прийнято Закон України «Про фінансову реструктуризацію», завдяки якому було створено механізм добровільної позасудової реструктуризації заборгованостей підприємств-позичальників. Його метою було створення умов для зниження обсягів проблемних кредитів на балансах банків. Він також мав сприяти зниженню ризику банкрутств та припинення господарської діяльності підприємств, які мають тимчасові проблеми з ліквідністю, проте здатні відновити повноцінну економічну діяльність.

Загалом за три роки банки провели реструктуризацію боргу на понад 30 млрд грн саме за процедурою фінансової реструктуризації, яка визначена цим Законом. Переважна більшість угод припадає на банки державного сектору.

 Цифри свідчать про корисність цього закону для оздоровлення стану банківського ринку.

Водночас, термін дії Закону спливає у цьому році. Підтриманий сьогодні парламентом законопроект продовжує його ще на три роки, а також передбачає уточнення законодавства з метою більш оптимального проведення відповідних процедур банками, зокрема:

  • появу можливості проводити спільну процедуру реструктуризації для кількох боржників, які є пов’язаними особами, але мають різних кредиторів,
  • уточнення умов відступлення прав вимоги у процедурі фінансової реструктуризації,
  • уточнення норми щодо концентрації, що має полегшити процедуру реструктуризації в частині погодження з АМКУ,
  • уточнення норми, щодо визначення моменту відшкодування втрат кредиторів, що передбачає задоволення вимог за рахунок іпотеки.

Національний банк очікує, що банки продовжать використовувати механізм фінансової реструктуризації для ефективного розчищення власних балансів.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини