Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
За 9 місяців Національний банк України отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків понад 1,9 млрд грн

За 9 місяців Національний банк України отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків понад 1,9 млрд грн

Національний банк України за 9 місяців 2019 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1 911,8 млн грн. Ця сума здебільшого складається з коштів, що надійшли від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заставного майна (активів).

Найбільше коштів отримано від реалізації майнових прав – 1 434,0 млн грн. Ще 232,8 млн грн надійшли від реалізації нерухомого майна. Решту коштів від погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків становлять:

  • прийняття іпотеки на баланс НБУ на суму 214,8 млн грн;
  • списання за рахунок сформованого резерву на суму 17,1 млн грн;
  • отримання коштів від погашення заборгованості за заставленими НБУ кредитними договорами на суму 13,1 млн грн.

За найвищу ціну – 722,3 млн грн реалізовано майнові права, передані ПАТ "КБ "Надра"в заставу НБУ.

Крім того, за 9 місяців 2019 року в повному обсязі реалізовані активи неплатоспроможних банків ПАТ "Брокбізнесбанк", ПАТ "КБ "Даніель" та ПАТ "Автокразбанк", що були передані ними у заставу НБУ. Загалом від реалізації активів цих банків Національний банк отримав 26 млн грн.

Нагадаємо, що за 9 місяців 2018 року Національний банк отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд грн. Загалом за 2017-2018 роки ця сума склала близько 5 млрд грн.

Довідково

Рішення щодо реалізації заставлених активів неплатоспроможних банків ухвалює виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Як забезпечений кредитор Національний банк погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі, після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції ФГВФО. Продаж активів також здійснює Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини