Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки очікують зростання обсягу коштів населення та бізнесу – результати Опитування про банківське фондування

Банки очікують зростання обсягу коштів населення та бізнесу – результати Опитування про банківське фондування

Банки загалом очікують зростання обсягу фондування від населення та бізнесу в ІІ кварталі, водночас обсяг оптового фондування суттєво не зміниться. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування.

Обсяг зобов’язань банків у І кварталі в цілому збільшився передусім за рахунок зростання обсягів коштів корпорацій. Водночас вперше з ІІІ кварталу 2021 року банки зазначили про зменшення обсягу фондування від населення. Обсяг оптового фондування другий квартал поспіль зростав, переважно в окремих великих банків.

Падіння залучень від домогосподарств банки пояснювали зниженням пропозиції, вважаючи рівень відсоткових ставок не суттєвим фактором для зміни обсягу депозитів.

Середня вартість фондування в цілому знижується третій квартал поспіль. Про зниження вартості коштів бізнесу повідомили майже три чверті респондентів. Водночас ціна депозитів населення збільшилася, переважно в окремих великих банків. Вартість оптових залучень не змінилася.

Майже всі банки очікують зниження вартості депозитів для домогосподарств і корпорацій у ІІ кварталі, водночас ціна оптового фондування не зміниться.

Частка фондування у валюті в І кварталі, за оцінками банків, майже не змінилася, після сталого зниження в попередні три квартали. Три чверті опитаних очікують відновлення тренду та скорочення частки фондування у валюті в ІI кварталі.

Строковість фондування дещо знижується другий квартал поспіль, і така тенденція згідно з очікуваннями банків триватиме в наступні 12 місяців.

Обсяг капіталу за останні 12 місяців зріс у більшості банків, водночас 70% респондентів очікують його збільшення й надалі. Визначальним чинником зростання капіталу респонденти вкотре назвали прибутковість.

Окремі банки припускають скорочення обсягу капіталу внаслідок зміни регуляторних вимог чи погіршення макроекономічних прогнозів. Лише 15% фінустанов зазначили про наміри акціонерів збільшувати обсяг капіталу в наступні 12 місяців.

Респонденти другий квартал поспіль відзначають зниження вартості капіталу впродовж останніх 12 місяців та очікують продовження цього тренду й надалі.

Довідково

"Опитування про банківське фондування" проводилося з 18 березня до 8 квітня 2024 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їхня частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Опитування стосовно очікувань у ІІI кварталі 2024 року буде опубліковане в липні.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини