Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк розширює публікацію статистики зовнішнього сектору

Національний банк розширює публікацію статистики зовнішнього сектору

Національний банк розширює даними в євро та гривні публікацію основних таблиць статистики зовнішнього сектору України на сторінці офіційного Інтернет-представництва НБУ. Така практика узгоджується з євроінтеграційним поступом України.

Нагадаємо, що з червня 2023 року Україна є кандидатом на членство в ЄС. Публікація даних основних продуктів статистики зовнішнього сектору в євро здійснюється практично всіма країнами Євросоюзу, що розвиваються. Розширення публікацій статистики зовнішнього сектору в євро та в національній валюті є найкращою практикою для країн-кандидатів. Так, кандидати на вступ до Євросоюзу, які набули цей статус до 2022 року, вже перейшли до публікації даних в євро (крім Туреччини).

Національний банк ще наприкінці 2021 року ухвалив рішення розпочати публікацію даних статистики зовнішнього сектору в євро та гривні в березні 2022 року, починаючи з даних за 2021 рік. Однак таку публікацію було відтерміновано через проблеми з даними внаслідок початку повномасштабної війни.

Наразі програмою розвитку офіційної статистики до 2028 року передбачено упровадження розрахунку та публікації статистики зовнішнього сектору в євро у 2024 році. Відповідне розширення публікацій даних є відображенням високої питомої ваги євро за зовнішніми операціями, яка й надалі зростає.

Статистичний опис даних, їх аналіз та прогноз оприлюднюватиметься, як і раніше, в доларах США.

Розширені дані розміщено на сторінці "Статистика зовнішнього сектору" розділу "Статистика" офіційного Інтернет-представництва Національного банку. Ретроспективний перерахунок часових рядів статистики зовнішнього сектору в євро та гривню здійснено з 2015 року.

Довідково

Перерахунок запасів (даних міжнародної інвестиційної позиції, зовнішнього боргу) здійснюється за курсом на звітну дату. Перерахунок потоків (даних платіжного балансу, зовнішньої торгівлі товарами) здійснюється за середньомісячними курсами. Дані щодо отриманої міжнародної фінансової допомоги (кредити МВФ, кредити та гранти, отримані урядом), перераховуються за курсом на дату надходження коштів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини