Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зміна вимог щодо оцінки банками кредитного ризику сприятиме пожвавленню кредитування аграріїв

Зміна вимог щодо оцінки банками кредитного ризику сприятиме пожвавленню кредитування аграріїв

Національний банк з огляду на відкриття ринку землі для юридичних осіб в Україні та початок діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві вніс зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Зазначені зміни спрямовані на виконання оновленого законодавства України в цій сфері, створюють позитивні передумови для ширшого використання землі як ліквідного забезпечення за банківськими кредитами та збільшення кредитної підтримки сільськогосподарських виробників.

Так, Національний банк розширив перелік прийнятного забезпечення, вартість якого приймається до розрахунку кредитного ризику, включивши до переліку гарантії Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Також підвищено коефіцієнти ліквідності окремих видів забезпечення, зокрема для землі сільськогосподарського призначення.

Беручи до уваги оновлення законодавства в сфері страхування, Національний банк продовжив до 31 березня 2025 року право банків ураховувати вартість прийнятного забезпечення під час розрахунку кредитного ризику без наявності договору страхування предмета забезпечення.

Також унесено зміни до Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України, якими посилено контроль наглядової ради банку в разі делегування повноважень щодо підпорядкування підрозділу роботи з непрацюючими активами головному ризик-менеджеру.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління Національного банку України від 06 квітня 2024 року № 39, яка набирає чинності з 24 травня 2024 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини