Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банку України і Сrane Currency продовжують співробітництво та обмін досвідом у галузі виготовлення грошей

Компанія Сrane Currency – один з світових лідерів у виробництві високозахищеної банкнотної продукції − організувала зустріч та тренінговий семінар разом із фахівцями Банкнотно-монетного двору Національного банку України. Цей захід триває з 11 до 13 вересня 2017 року у Києві.

Провідні директори визнаного міжнародного виробника у банкнотній галузі також у вівторок, 12 вересня, відвідали Банкнотно-монетний двір Національного банку України, ознайомилися з його виробничими процесами та технологіями виготовлення національної валюти в Україні.

Фото: Делегація Сrane Currency з нерозрізаними листами банкнот гривні номіналами 20, 100 та 500 грн.

Виконуючий обов’язки Голови Національного банку України Яків Смолій подякував представникам компанії Crane Currency за інтерес до технологічних можливостей Банкнотно-монетного двору та проведення спільного тренінгу з питань виготовлення банкнот.

"Виготовлення грошей – це довготривалий високотехнологічний процес. Перед тим як готова продукція Національного банку України надійде до споживача вона проходить досить складний шлях, що потребує  колективної праці багатьох висококваліфікованих фахівців, – сказав Яків Смолій. – Сподіваюся, що цей візит збагатить наш практичний досвід та сприятиме розширенню партнерства між Національним банком України і Crane Currency".

Він додав, що потужності Банкнотно-монетного двору дають змогу забезпечувати не лише внутрішні потреби України, але й виготовляти продукцію для інших держав.

Загалом за час існування підприємства  виготовлено понад 16 млрд банкнот гривні, майже 100 найменувань державних нагород; відкарбовано понад 9,92 млрд розмінних та обігових монет, близько 16,33 млн пам’ятних монет, близько 270 тис. інвестиційних монет.

Важливий компонент системи захисту сучасних банкнот гривні – захисні стрічки RAPID – один із принципово нових елементів захисту, виготовлений саме компанією Crane Currency. Ця стрічка зараз стала найпопулярнішою захисною ознакою, що використовується для формування захисного комплексу нових або модернізованих банкнот світу.

"Для Національного банку України почесним є той факт, що піонером практичного застосування цієї стрічки шириною 4 і 6 мм для виготовлення серійної продукції стали виробничі потужності українського Банкнотно-монетного двору", – наголосив Яків Смолій.

У свою чергу представники компанії Crane Currency, які працюють в Африці, Європі, Центральній Азії й Південній Америці, Джорджо Фіоренца та Грехам Натан відзначили значний інноваційний рівень технологій та якість виготовлення банкнот національної української валюти.

Джорджо Фіоренца зауважив, що Crane Currency та Національний банк України мають довгострокові позитивні  відносини, які розпочалася ще у середині 90-х і зміцнюються впродовж останніх років. Також він  підкреслив, що обсяги співробітництва постійно зростають і це на користь як Crane Currency, так і Національному банку та українській економіці.

Грехам Натан високо оцінив фахівців Банкнотно-монетного двору Національного банку та зазанчив, що впродовж свого понад тридцятирічного стажу роботи у галузевій промисловості він уперше бачить таку добре організовану, ефективну та професійну команду на державному підприємстві з виготовлення банкнот.

Довідково 

Crane Currency – світовий постачальник банкнотного паперу, банкнот та технологій захисту грошей. Компанія швидко збільшує обсяги виробництва банкнот. Нещодавно видання Central Banking нагородило Crane Currency званням “Постачальник рокуˮ, аргументуючи це співпрацею компанії з багатьма центральними банками у сфері постачання мікрооптичних захисних елементів та розробки сучасного дизайну банкнот.

Crane Currency сьогодні є відомою світовою компанією і надійним партнером більш ніж 50 центральних банків (США, Великобританії, Швеції, Мексики, Нігерії, Китаю, Малайзії, Індії та інших), яким постачає захищені банкноти, банкнотний папір та захисні елементи. Зокрема Crane Currency майже 140 років постачає банкнотний папір для виготовлення валюти Сполучених Штатів Америки. 

Crane Currency понад 200 років працює в сфері дизайну, виробництва паперу і друку, а також має довгострокові партнерські відносини з центральними банками багатьох країн світу.

Компанія − лідер у галузі передових технологій мікрооптики, що дає їй можливість застосовувати у своїй продукції низку візуальних ефектів для підвищення рівня безпеки та суспільної довіри до грошових одиниць.

Захисна стрічка RAPID, яку виготовляє Crane Currency, отримала свою назву завдяки унікальному ефекту руху зображення при зміні кута огляду поверхні. Ефект базується на мікрооптиці та явищах рефракції. Стрічка потребує високоточної технології виготовлення. 

Банкнотно-монетний двір Національного банку України сьогодні на 100% забезпечує потребу української держави у виготовленні власної грошової одиниці: банкнот, розмінних та обігових монет, а також бланків цінних паперів, державних нагород та великого асортименту сувенірної монетної продукції.

Річна потужність виробництва становить 1,8 млрд банкнот, 1,2 млрд обігових монет, близько 1 млн пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів, а також близько 200 тис. державних нагород (орденів, медалей, нагрудних знаків до почесних звань України, нагрудних знаків лауреатів державних премій України).

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини