Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України та Міністерство фінансів США продовжать обмін досвідом у сфері кібербезпеки

Національний банк України та Міністерство фінансів США продовжать обмін досвідом у сфері кібербезпеки

Національний банк України продовжує співпрацю з Міністерством фінансів Сполучених Штатів Америки у сфері забезпечення кібербезпеки в банківському та фінансовому секторах України.

З цією метою сторони підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво у сфері кібербезпеки (далі – Меморандум).

Його підписання дає можливість Національному банку та Міністерству фінансів США продовжувати співпрацю, що стала результатом попередніх домовленостей між інституціями щодо підтримки України в питаннях кібербезпеки та наданні всебічної допомоги для подальшої розбудови можливостей кіберзахисту України, зокрема банківського та фінансового секторів.

Метою цього документа є організація взаємодії між Національним банком України та Міністерством фінансів США для:

  • реалізації механізмів обміну інформацією у сфері кібербезпеки та актуальних кіберзагроз;
  • подальшого розвитку Центру кіберзахисту Національного банку (CSIRT-NBU);
  • розроблення та реалізації заходів підтримки Національного банку з питань кібербезпеки в банківському та фінансовому секторах України.

«Ми вдячні колегам з Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки за допомогу в підвищенні потенціалу кіберстійкості української фінансової системи, посиленні її спроможності в реагуванні на кіберінциденти. Зміцнення кібербезпеки та спільна протидія актуальним кіберзагрозам вкрай важливі для стабільної та безперервної роботи українського фінансового сектору. Особливо актуальним це питання є в умовах гібридної війни, яку вже третій рік рф веде проти України на додачу до повномасштабної військової агресії», – наголосив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Андрій Пишний додав, що співпраця НБУ та Міністерства фінансів США в цьому напрямі дасть змогу й надалі підтримувати ефективну систему захисту банків та фінансових установ від кіберзагроз, зокрема в умовах воєнного стану, та забезпечувати сталість фінансових ринків.

«Міністерство фінансів США продовжує виступати за сильну українську економіку, яка потребує стійкості критичної інфраструктури фінансового сектору. Наше постійне партнерство з Національним банком України посилює цю стійкість, забезпечуючи потік інформації про нові загрози кібербезпеці, – сказав Тодд Конклін, заступник помічника держсекретаря США з питань кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури. – Ці постійні зусилля не лише зміцнюють кібербезпеку в Україні, але й дають змогу команді Міністерства фінансів США випереджати ризики для нашого власного сектору фінансових послуг. Загрози, з якими стикаються наші колеги в Києві, ймовірно, будуть спрямовані і на Сполучені Штати. Тісна співпраця та постійний обмін інформацією допомагають обом країнам залишатися напоготові».

Меморандум набув чинності 4 квітня 2024 року. Він визначає методи обміну інформацією про загрози кібербезпеці та інциденти, учасників кіберзагроз, а також дає змогу сторонам проводити спільні навчання, експерті форуми тощо.

Меморандум ґрунтується на принципах прозорості, добровільності та конфіденційності.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини