Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України та ЄБРР зобов’язались підтримувати ветеранів війни
Національний банк України та ЄБРР зобов’язались підтримувати ветеранів війни (2)

Національний банк України та ЄБРР зобов’язались підтримувати ветеранів війни

Національний банк України та Європейський банк реконструкції та розвитку співпрацюватимуть для підтримки фінансової інклюзії та реінтеграції ветеранів війни в Україні.

З цією метою 9 квітня під час конференції з питань реінтеграції ветеранів Голова НБУ Андрій Пишний та керуючий директор ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіс Маліж підписали Меморандум про взаєморозуміння між НБУ та ЄБРР (далі – Меморандум), який передбачає співпрацю установ для забезпечення згуртованості фінансового сектору щодо питань упровадження стандартів інклюзивної діяльності та послуг, підтримки та ресоціалізації ветеранів війни в Україні, а також для просування Хартії з фінансової інклюзії та реінтеграції ветеранів (далі – Хартія).

Забезпечення безбар’єрності та інклюзивності фінансового сектору є окремим завданням у Стратегії розвитку фінансового сектору України та пріоритетом для Національного банку.

"Фінансовий сектор України забезпечує робочими місцями понад 200 000 українців, а обслуговає більше 30 мільйонів споживачів. Серед них чимало громадян сьогодні захищають нашу державу на військовій службі. І завдання як Національного банку так і фінансової системи загалом створити умови для їх реінтеграції у цивільне життя. Це вимагає трансформації на багатьох рівнях: як розбудови інклюзивної фінансової системи з рівним доступом до фінансових послуг, формування нової кадрової політки, новий підхід до підтримки банками корпоративних клієнтів, які можуть наймати чи обслуговувати ветеранів. Ми маємо змінитися і ми готові до цього. Фінансовий сектор повністю розділяє політику героїв, яка увійшла до нової доктрини української держави. Разом із підписанням Меморандуму з ЄБРР ми робимо перші важливі кроки у її реалізації", – прокоментував Голова НБУ Андрій Пишний.

Згідно з Меморандумом НБУ та ЄБРР підтримуватимуть фінансові установи по всій Україні у дотриманні ними стандартів, викладених у Хартії. Цей документ створений для того, щоб  зробити банки більш доступними для сотень тисяч ветеранів  (клієнтів і працівників), зокрема завдяки таким зобов’язанням:

  • зробити фінансові послуги більш доступними та інклюзивними для ветеранів, щоб вони мали доступ і використовували їх на рівноправних засадах;
  • усунути перешкоди, які можуть заважати ветеранам повернутися до роботи, запровадивши інклюзивну кадрову політику та практику у фінансовому секторі;
  • забезпечити безпечні (тобто без тригерів і ризиків) місця роботи для ветеранів, які страждають від посттравматичного стресового розладу;
  • поліпшити доступність робочих місць і приміщень для підтримки клієнтів і співробітників-ветеранів шляхом використання модифікованого обладнання чи пристроїв;
  • підтримувати клієнтів, які можуть наймати або обслуговувати ветеранів, щоб вони стали більш інклюзивними.

Станом на сьогодні Хартію підписало вже 28 банків, ще більша їх кількість готова долучитися. Приєднанням до Хартії банк засвідчує своє прагнення до прийняття інклюзивної політики та перетворення бізнесу в такий, що забезпечує рівноправний доступ до фінансових послуг для всіх без винятку клієнтів.

Війна призвела до втрат кваліфікованої робочої сили в Україні: кілька мільйонів людей живуть за межами країни або є внутрішньо переміщеними особами, а ще сотні тисяч служать у Збройних Силах України. Ключовим елементом у плануванні подальшої економічної стійкості країни є зміцнення її людського капіталу шляхом заохочення більшої кількості людей до повернення та роботи.

"З лютого 2022 року ЄБРР надає підтримку своїм клієнтам у зв'язку з надзвичайними потребами, пов'язаними з війною, сприяючи утриманню та реінтеграції персоналу, розширенню можливостей для підвищення кваліфікації, а також поліпшенню кадрових та операційних процесів, – сказав під час виступу Франсіс Маліж. – Станом на січень 2024 року близько 880 000 людей беруть безпосередню участь у бойових діях. Тому нам потрібні сміливі, колективні та масштабні підходи, які можуть принести користь набагато більшій кількості людей по всій країні".

Конференцію з питань реінтеграції ветеранів у Києві організувало Міністерство економіки України разом з Національним банком України та ЄБРР у партнерстві з компаніями "Korn Ferry", "Kearney" та Українською академією корпоративного управління (UCGA). У заході взяли участь понад 300 учасників.

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Меморандум про взаєморозуміння між НБУ та ЄБРР
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Хартія з фінансової інклюзії і реінтеграції ветеранів
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Список банків
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини